9 en 11 september 2016, Challenge Almere-Amsterdam

Vrijdag 9 september 2016: Junior Challenge    De eerste dag van dit sportweekend stond in het teken van de junior challenge. De junior challenge ofwel het NK Scholierentriathlon waarmee je alleen mee kon doen als je een leerling of docent bent van een middelbare school. Dit jaar zou na vier jaar mijn laatste keer zijn dat ik als atleet mee kon doen aan dit evenement, want voor de zomervakantie heb ik mijn HAVO afgerond en studeer nu de ALO aan de hogeschool van Amsterdam. Je wedstrijdvoorbereiding op de wedstrijddag zelf is erg hectisch, je moet niet alleen je eigen voorbereiding regelen, maar je moet ook helpen met de voorbereiding van andere scholieren die weinig of geen ervaring hebben in de sport triathlon. Voor de vakantie heb ik samen met andere trainers van Oceanus Triathlon Team een aantal lessen gegeven in triathlon om zo de grote groep leerlingen goed voorbereid aan dit NK te hebben. Het was dus geen probleem om leerlingen te helpen in hun voorbereiding. Om 11.00 ging het startschot voor de "profs", maar wie waren eigenlijk de profs, voor mij zijn de profs de atleten die starten bij een WK in Cozumel volgend weekend of naar de olympische spelen zijn geweest , maar ja die staan dus daar en niet hier, de atleten die eerst mochten starten waren dus gewoon de "ervaren triathleten". Na een redelijk kort (380m) zwemonderdeel kwam ik als eerste het water uit. Snelle wissel en hard beginnen aan het fietsen. Maar gelijk na de eerste omwenteling sloeg de kramp in mijn kuit, waardoor het trekken aan het pedaal erg lastig werd. Maar ja je ligt eerste dus je moet hard door fietsen. Al snel kwamen Jelle van Lanen en Joey van 't Verlaat hard op mij in. De laatste vijf kilometer kwam Jelle mij voorbij. Ik wist dat ik sneller liep zeker als de kramp weg was, dus ik hoefde het gat alleen maar klein te houden. Ik sprong van de fiets, maar gelijk schoot de kramp in allebei de kuiten. Springend naar de wisselplek, een pijnlijke wissel, en begonnen aan het lopen. Maar het was een lijdensweg. Hard hinkelend door gegaan en na een kilometer was de kramp weg, maar ik voelde mijn kuiten goed pijn doen. Na het keerpunt zag ik dat het gat met Jelle toen doen was, maar dat zou niet goed zijn voor mijn kuiten, zeker met het idee dat de prioriteit lag bij de eredivisie wedstrijd van zondag. Het gat met de nummer drie die was groot genoeg om het tempo omlaag te gooien en de wedstrijd goed uit te lopen. Uiteindelijk als eerste junior en tweede overall over de finish gekomen en kan ik met een goed gevoel terug kijken naar mijn laatste Junior Challenge.

Ik wil het Amstelveen College bedanken voor het mogelijk maken van mijn deelname. En ook wil ik de organisatie bedanken voor weer een goed georganiseerd en mooi evenement. Alle fotografen, supporters bedankt!

   

 

Zondag 11 september 2016: Finale eredivisie Triathlon Team Relay De laatste dag van dit Triathlon weekend stond in het teken van de finale van het jeugd en junioren circuit- family relay en de finale van de lotto eredivisie triathlon. In de ochtend was ik coach bij het Jeugd en Junioren circuit waar ik met team  (Rachella van Zanen, Justin Heijsteeg, Fabienne Vork en Vincent van Dijk) een zevende plek hebben gehaald en een 5e plaats in de einduitslag van de Jeugd en Junioren Teamcompetitie. In middag was het aan de beurt aan de Eredivisie toppers. Op het laatst moment hebben wij als team besloten om mij als eerste te laten startten. Zo om ervoor te zorgen dat ik als sterkste man van het team bij de eerste van de wedstrijd het stokje over kon geven aan Martin Pet, en hoe het gepland was, zo was het ook gegaan. Ik kon goed het hard mee zwemmen, kwam midden achterin het water uit, samen met Niek Heldoorn, Finn Timmermans en Stijn Jansen. Een kleine val toen ik de wissel in ging, maar snel herpakt. Met een groepje de fiets op maar aan het begin een gaatje laten vallen, ik zag achter mij dat een andere atleet hard naar ons toe fietste en die samen met mij dat gat wel kon dichten. Uiteindleijk de aansluiting gevonden en met de groep richting de kopgroep. Al snel kwamen we bij de kopgroep en lagen alle zestien teams (atleten) weer bij elkaar. Door een sprint moest ik een gat laten vallen, dat betekende snelle bochten maken en zorgen dat je de aansluiting vind. Maar door een hobbelig fietspad duurde dat langer als gehoopt. Toen ik bij de groep kwam voor een bocht wilde ik de bocht krap nemen om er niet af gereden te worden na de bocht, maar een andere die die bocht ook wat krap nam blokkeerde mijn weg en daar stond ik geparkeerd tegen een paaltje die daar stond. Weer hard op trekken en zorgen dat je in de laatste kilometer het gat zo klein mogelijk houdt zodat je niet zo´n groot gat hoefde dicht te lopen. Snelle wissel en ik ging vlak achter de groep de wissel uit. Het eerste stuk hard gelopen en geprobeerd zoveel mogelijk goed te maken van wat ik had laten liggen met het fietsen. En zorgen voor een goede postitie voor mijn volgende teamgenoot Martin Pet. Uiteindelijk tikte ik Martin als tiende aan. Na Martin kwam Jaap Sontjes en Raymond Pet sloot de race af. Met het team hebben we in de finale wedstrijd een 10e plek gehaald, wat betekende dat die plaats ,na een slecht seizoen met veel blesurres, de beste uitslag van het team was. Die plek heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat we na 5 eredivisie wedstrijden in dit seizoen een 13e plaats hebben gehaald in de Lotto Eredivisie 2016. Dat betekend dat OceanusTriathlonTeam ook volgend jaar weer mag starten in de eredivisie, en er dan wel voor kan zorgen dat het plan "Top tien halen dit jaar" in  2017 wel weer waargemaakt kan worden.

Ik wil in het speciaal top coach John Heijsteeg bedanken voor alle aanmoedigingen, hulp en enthousiasme! Ook wil ik alle sponsoren van OceanusTriathlonTeam en de Lotto Eredivisie bedanken voor het mogelijk maken van dit evenement. En natuurlijk alle supporters, fotografen bedankt!